Att sälja SEO
Att sälja sökmotoroptimering kräver en hel del från dig som säljare. Eftersom kunderna har brist på kunskap behöver du balansera vikten av pedagogiskt förhållningssätt och samtidigt fokusera på affärsnyttan av tjänsten. Att ställa bygga förtroende genom att ställa rätt frågor och utbilda kunden lite på vägen är väldigt viktigt för en lyckad affär och en kund som blir nöjd i längden. Här nedan går jag kort igenom vilka delar som är värt att du upp när du erbjuder dina kunder sökmotoroptimering.
Sökmotoroptimering (SEO) – Vad innebär det att optimera sin webbsida?
Syftet med sökmotoroptimering är att synas på olika sökord i Googles organiska träfflista. Detta gör det möjligt att öka trafiken till den webbsida som man rankar på. Har man hög trafik till webbsidan öppnar man upp flera möjligheter till att tjäna pengar på den. Om du vill få hjälp med din webbsida klicka här.
Hur jobbar man med sökmotoroptimering?
On-Page
On-Page går ut på att man framhäver och förenklar för Google att förstå vad sidan handlar om, detta är ett arbete som bl.a görs i sidans källkod. Titeltaggar och metadeskriptions ändras för att matcha de viktiga sökorden och bli mer säljande. Man arbetar med texter och rubriker för att öka relevansen för sökorden man vill synas på. Bilder m.m märks upp och “alt” taggas för att beskriva för sökmotorn vad bilden föreställer, Google kan tyvärr inte se vad en bild föreställer och behöver därför hjälp. Sidans kod och laddningstider är viktiga bitar att titta igenom samt även sådant som intern länkstruktur.
Off-page
Google ser inlänkar som “Röster” till er sajt. Ju fler starka länkar just högre förtroende i Googles ögon. Detta i sin tur innebär högre ranking, inlänkar är det som påverkar positionerna mest på Google.
Genom on-page arbetet visar man Google var sajten ska synas och genom länkar tar man sig dit.
Länkar kan dock både ha en positiv och ibland en negativ effekt. Google gillar inte spam eller länkar som för uppenbart är skapade för att påverka en sajts positioner. För mycket så kallade “sitewide” länkar (samma länkar ligger på en sajts alla undersidor) är också något Google ger minus poäng för.
Vad som krävs är istället starka och relevanta länkar med hög “trust” som ger kraft och ökar placeringarna på Google. Detta kan göras genom att exempelvis bygga kampanjsajter, bloggar eller andra domäner inom liknande bransch och som har relevant innehåll. Alla sajter som man länkar ifrån ska ha ett eget värde och tillföra något till Google.
Behöver ni hjälp med er SEO? Kontakta mig för en kostnadsfri analys.